Preskočiť na hlavný obsah

Svadobná hostina - rezervujeme reštauráciu

Najčastejšími priestormi pre svadobnú hostinu sú reštaurácie. Sú vhodné pre menšie a stredné svadby, závisí od veľkosti podniku. V dispozícii môže byť salónik alebo aj celý podnik. Vychytené reštaurácie v meste je potrebné si rezervovať minimálne rok pred plánovaným dátumom sobáša. Taktiež je potrebné zistiť, či počas svadby je reštaurácia pre verejnosť úplne uzavretá alebo sú určité časti pre bežných hostí otvorené. Najlepšie je rezervovať si reštauráciu, ktorú sami dobre poznáte a zažili ste v nej dobre zorganizovanú akciu.

Je na dohode s personálom, či budete využívať výlučne ich služby a sortiment alebo si budete môcť priniesť aj svoje
"zásoby". Štandardne je možné priniesť si svadobné zákusky a alkohol, niekedy čipsy, nealko alebo syrové špeciality. Aj v prípade, že si prinášate vlastné nealko nápoje, zvyčajne si od Vás vyžiadajú minimálny odber, napr. jeden liter minerálky, jednu kávu a jeden prípitok na hosťa. Veľkou výhodou oproti kultúrnemu domu alebo svadbe v prírode je počet obsluhujúceho personálu. Väčšinou obslúženie všetkých svadobných hostí trvá kratšie aj ako v hoteli.

Pri rezervácii termínu si nechajte vysvetliť platenie za personál a prenájom priestorov. Nie vždy je v cene za prenájom priestorov zarátané ich využívanie až do konca hostiny. Často býva sála prenajatá do konkrétneho času, napríklad do 22:00 a potom je spoplatnená každá začatá hodina. Tak isto to môže byť aj s priplatením si za personál (kuchárov aj čašníkov) po prekročení určitej hodiny. Niektoré reštaurácie majú v poplatku za prenájom započítané aj vyzdobenie sály, iné si za dekorácie účtujú zvlášť. Reštaurácie väčšinou zabezpečujú výzdobu na svadobnú hostinu, niekedy však odporučia aj kvetinárstvo či svadobný salón, ktoré sálu dozdobia, samozrejme za poplatok.

Po zložení zálohy nasleduje výber svadobného menu. Nevadí, ak nie ste rozhodnutí, aké jedlo podávať Vašim hosťom, reštaurácie majú skúsenosti a vedia poradiť. Pri rezervácii menu nemusíte uvádzať aj čas konzumácie a presný počet hostí, ten sa dodáva pár dní pred svadbou. Pre deti je možné objednať detské porcie. Zvyčajne sa svadobné menu skladá z prípitku, predjedla, polievky, prvého chodu, druhého chodu, polnočnej polievky a do programu sa zahŕňa aj krájanie svadobnej torty. Počet porcií druhého chodu a polnočnej polievky môžete oproti skorším jedlám znížiť. Nie každý hosť sa ponukne aj v neskoršom čase a niektorí odídu domov skôr.


TIP: Ušetrite aj vy, nakúpte ešte dnes na Aliexpresse. Svadobné doplnky, dekorácie alebo aj niečo iné.


V slovenských podmienkach čašníci veľmi často nesiahajú na jednu vec - na nami privezený alkohol. Preto treba vyhradiť svadobného hosťa, ktorý bude ponúkať zabávajúcich sa a sledovať plnosť fľaší na stoloch. Alebo je možné využiť nápojový stôl, kde budú všetky nápoje vyložené a hostia budú vyzvaní k samoobsluhe. Personálu nechávame koláče navyše v krabicách, tým zamedzíme, že sa ponúknu z koláčov pre hostí :-)

Ako sme sa zariadili my?
Našu svadobnú hostinu pre cca. 50 hostí sme mali v hoteli a využili sme služby hotelovej reštaurácie. Keďže sme chceli pekný dátum 19. 9. priestory sme rezervovali viac ako rok dopredu. Už vtedy boli niektoré podniky v meste rezervované. V reštaurácii je zároveň centrum praktickej výučby pre budúcich čašníkov, preto sme mali veľmi veľa obsluhujúcich. Učňov sa netreba báť, využívajú ich napr. aj v popredných hoteloch. S priestormi a obsluhou sme boli spokojní, dokázali sa dynamicky prispôsobiť aj miernym zmenám v harmonograme, všetci hostia (aj kamaráti, ktorí nás prišli pozrieť neskôr) boli obslúžení vo veľmi krátkom čase. Jedlo bolo chutné, teplé a kvalitne pripravené.

Čo neodporúčame?
Svadbu v obecných kultúrnych domoch s cateringom z miestnej krčmy.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Svadobné zákusky a sladkosti (Lacná svadba 4)

Aká by bola svadba bez sladkostí? Ona a hlavne On si to nedokážu predstaviť. Najčastejším dezertom na svadbách sú svadobné zákusky, obľube sa teší aj čerstvé ovocie a šaláty. Ľudia obľubujú aj candy bary. Ako zabezpečiť sladké pohostenie a pritom veľa neminúť? 1. Čokoládová fontána - zabudnite na ňu Fontány s tečúcou horúcou čokoládou lákajú k sebe množstvo

Svadobná tombola 2.

Do komentárov pod článkom "Svadobná tombola 1" nám pribudol od návštevníka či návštevníčky zoznam cien do tomboly, v ktorom sme našli veľmi dobré nápady. Tak sme sa rozhodli, že im vyhradíme samostatný príspevok. Síce cien v tombole je 70, odporúčame si vybrať tie, ktoré sa vám páčia najviac. Keď budete počítať, koľko času z programu chcete tombole venovať, rátajte s dvoma minútami na

Manželský sľub v kostole

Počas svadobného obradu Vás čaká svadobný sľub, je dobré sa naň pripraviť, aby ste vedeli, čo Vás čaká a neminie. A čo to vlastne budete sľubovať... Je možné si vybrať z dvoch variantov: 1. forma je taká, že ženích s nevestou odpovedajú na kňazom položené otázky dve odpovede, a síce: beriem a sľubujem . Táto forma mi príde veľmi neosobná, nakoľko z Vašich úst nevyjde ani samotný sľub, ani meno Vášho nastávajúceho, Vašej nastávajúcej. • Kňaz sa pýta najprv ženícha: Kňaz: M., beriete si (berieš si) M. za svoju manželku? Muž: Beriem. Kňaz: Sľubujete