Preskočiť na hlavný obsah

Svadobné priestory 1. Priestory pre obrad


Za socializmu nikto neriešil dilemu s výberom priestorov na svadbu. Každý mladomanželský pár čakala obradová sieň národného výboru a ak boli ženích a nevesta veriaci, smerovali tiež do kostola, hoci v iný deň. Pre vás, ktorí premýšľate, kde si chcete povedať svoje áno, ponúkame základný prehľad svadobných priestorov pre obrad.

1. Kostol
Kostol je najčastejšia voľba slovenských mladomanželov. Pre veriacich tam získava svadobný obrad vyššiu váhu, keďže lásku na celý život si sľubujú pred Bohom. Kto uzavrie manželstvo pred kňazom, nemusí ísť aj na úrad. Väčšina kostolov na Slovensku sú historické stavby s pôsobivou vnútornou výzdobou. Menej kostolov bolo postavených v súčasnosti, a teda vo vnútri sú vyzdobené menej a sú viac presvetlené. Zvuk organu, prípadne iných omšových hudobných nástrojov pôsobí slávnostne. Nevýhodou kostolov,
  hlavne tých historických, je ich vnútorný chlad. Ak má nevesta šaty na ramienka alebo bez ramienok, musí si na ne niečo dať. Taktiež pri kostoloch s menšími oknami môžu nastať ťažkosti pri fotografiách v interiéri, kamarát s automatickým digitálom môže narobiť tmavé zábery.

2. Úrad
Obradové siene mestských a obecných úradov pôsobia svojou veľkosťou komornejšie ako kostoly. Taktiež v nich nebýva zima alebo horko a bývajú dobre presvetlené. Obrad v nich trvá zvyčajne kratšie ako v kostoloch. Keďže veľká časť z nich bola postavená pred rokom 1989 a niektoré zostali bez rekonštrukcie, musíte sa uspokojiť s ich zariadením interiéru, ktoré môže pripomínať niekďajšie izby revolučných tradícií. Niekomu nemusí zlatý stolík a vyznanie pred štátnym znakom prekážať.

3. Zámok
Je to najromantickejší a zároveň najdrahší variant miesta pre konanie obradu. Výhodou hradov, zámkov a kaštieľov je ich historickosť a vnútorná výzdoba. Na zámku môžete mať obrad aj v zámockej kaplnke, aj v obradovej sieni. Výhodou zámkov je i to, že následne sa na nich môže konať aj svadobná hostina či párty a ľudia tak nemusia cestovať z miesta na miesto v autách alebo autobusoch. Treba však myslieť na to, že takýchto zámkov, prípadne kaštieľov je na Slovensku menej a tak ich treba rezervovať s veľkých predstihom. Pravdepodobne Vám hneď napadnú Bojnice, ale verte, že podobnú atmosféru Vám dokáže vyčariť aj kaštieľ vo Vašom okolí.

4. Na zelenej lúke
Nie každá nevesta túži po svadbe v interiéri. Svadba vonku umocňuje pocit slobody a spojenosti s prírodou. Pri svadbe vonku máme viaceré možnosti: záhradná slávnosť v stane alebo altánku, svadba s menším počtom svadobčanov na kopci nad svojim rodným mestom alebo svadba v záhrade zámku. Fantázii sa medze nekladú. Výhodou  svadieb v kaštieľnych záhradách je organizácia a zabezpečenie dekorácií, techniky a stoličiek zo strany dodávateľa "záhrady" a prípadná možnosť presunu dovnútra v prípade nepriaznivého počasia. Počasie je hlavný nepriateľ svadieb v exteriéri. Ani letné mesiace nemusia byť zárukou pekného počasia. Takisto po svadbe vonku môže nasledovať hostina v štýle záhradnej slávnosti.

Ako sme sa zariadili my?
Náš obrad sa konal v neskorobarokovom historickom kostole, v ktorom bolo veľa svetla a ktorý mal vzhľadom na náš počet hostí primeranú veľkosť.


Späť na hlavnú stránku

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Svadobné zákusky a sladkosti (Lacná svadba 4)

Aká by bola svadba bez sladkostí? Ona a hlavne On si to nedokážu predstaviť. Najčastejším dezertom na svadbách sú svadobné zákusky, obľube sa teší aj čerstvé ovocie a šaláty. Ľudia obľubujú aj candy bary. Ako zabezpečiť sladké pohostenie a pritom veľa neminúť? 1. Čokoládová fontána - zabudnite na ňu Fontány s tečúcou horúcou čokoládou lákajú k sebe množstvo

Svadobná tombola 2.

Do komentárov pod článkom "Svadobná tombola 1" nám pribudol od návštevníka či návštevníčky zoznam cien do tomboly, v ktorom sme našli veľmi dobré nápady. Tak sme sa rozhodli, že im vyhradíme samostatný príspevok. Síce cien v tombole je 70, odporúčame si vybrať tie, ktoré sa vám páčia najviac. Keď budete počítať, koľko času z programu chcete tombole venovať, rátajte s dvoma minútami na

Manželský sľub v kostole

Počas svadobného obradu Vás čaká svadobný sľub, je dobré sa naň pripraviť, aby ste vedeli, čo Vás čaká a neminie. A čo to vlastne budete sľubovať... Je možné si vybrať z dvoch variantov: 1. forma je taká, že ženích s nevestou odpovedajú na kňazom položené otázky dve odpovede, a síce: beriem a sľubujem . Táto forma mi príde veľmi neosobná, nakoľko z Vašich úst nevyjde ani samotný sľub, ani meno Vášho nastávajúceho, Vašej nastávajúcej. • Kňaz sa pýta najprv ženícha: Kňaz: M., beriete si (berieš si) M. za svoju manželku? Muž: Beriem. Kňaz: Sľubujete