Preskočiť na hlavný obsah

Svadobné foto a video (Lacná svadba 5)


Existujú páry, ktoré si na svadbe neželajú fotografa alebo kameramana, ale povedzme si úprimne, čo iné by sme si po rokoch pozerali väčšmi dojatí ako svadobné fotografie?

Profesionálny fotograf by nemal byť jediným fotografom na svadbe. Oslovte jedného – dvoch priateľov, ktorí majú fotografovanie ako hobby, aby taktiež fotili. Profesionál má často vopred stanovený počet záberov alebo typických situácií, ktoré sníma, napr. manželský sľub, mladomanželov s rodičmi, jedenie polievky a pod. Vaši priatelia sa postarajú, že Vám neújde žiadny moment a z množstva fotografií si budete môcť vybrať tie najlepšie. Fotografie svadobčanom darujte na DVD, odporúčam urobiť si oficiálnu verziu disku pre rodinu a známych a neoficiálne
DVD určené pre užší okruh blízkych. Ak chcete ušetriť na distribúcii DVD, využite internetové služby albumov v cloude a prístupové meno a heslo resp. link pošlite svojim blízkym na mail.

TIP: Ušetrite aj vy, nakúpte ešte dnes na Aliexpresse. Svadobné doplnky, dekorácie alebo aj niečo iné.


Ak to počasie aspoň trochu umožňuje, voľte radšej fotenie sa v exteriéri. Dobrý fotograf nepotrebuje Bojnický hrad a Eiffelovu vežu v pozadí, aby boli snímky romantické. Čoraz častejšie mladé páry upúšťajú od fotografovania sa medzi obradom a hostinou, uprednostňujú fotenie sa pred obradom. Hostia tak nemusia dlho nečinne čakať a fotografie vzniknuté predpoludním sú krajšie ako podvečerné. Ak počasie neposlúcha, uprednostnite reprezentatívne priestory nejakej historickej budovy pred ateliérom so zátiším s modrým závesom, sadrovým anjelom a plastovým mramorovým stĺpom.

Zopár tipov:
- Pre rodinu a kamarátov stačí krátke svadobné video, nechceme ich predsa unudiť trojhodinovým záznamom.
- Nezabudnite si zvečniť chvíle príprav, obliekanie sa do šiat a vyzdobenú sálu.
- Ak máte svadbu v menej svetlom kostole a nemáte kvalitný fotoaparát, zábery nechajte radšej na profesionála. Kostoly sú náročným miestom na tvobu fotografií.
- Priateľovi, s ktorým počítate, že bude pomocným fotografom, to oznámte skôr ako v deň svadby.

A ako sme sa zariadili my?
Dobré fotografie zo svadby sú pre nás dôležité. Aby nás foto a video nevyšlo zbytočne draho, objednali sme si fotografa s dobrým menom v odbore, ktorý bude aj kameramanom. Zároveň oslovíme jedného z nášho hostí (ešte nevieme koho, kandidátov je viac), aby aj on fotografoval. Ak budeme mať dostatok času, na DVD s našimi fotografiami by sme si sami chceli vyrobiť zopár video prezentácií.

Komentáre

  1. hmm, ste si isty s tym, ze najlepsie je fotit sa naobed (exterier mam na mysli)? Moje skusennosti a v podstate kazda foto knizka tvrdi opak :) Priame slnko velmi kazi fotky.

    a este k "napr. Picasa.google.com a prístupové meno a heslo pošlite svojim blízkym na mail." - co tym myslite? Ved tam sa posiela linka a nie pristupove udaje ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Rori,

    ta Picasa je iba ako priklad verejneho fotalbumu, kde ozaj staci link. Myslel som to vseobecne k webovym albumom, napr. na rande.sk alebo pokeci su aj fotoalbumy pod heslom.
    K casu fotenia: Ja osobne mam najradsej ranne fotky, to poludnie som uvadzal z praktickych dovodov: Nevesta sa pred fotenim podrobuje liceniu a cesaniu, takze ranne foto je nerealne (nevesta by bola potom unavena :-)My sa chceme ist fotit po 10:30, dufam, ze to stihneme.
    Dik za info, nejasnosti opravim

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nie je zac :)
    Ja pouzivam spominanu Picassu, preto ma to zaskocilo...

    Foto o 10:30 je ok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa to zda byt hlupe, ist si dat robit svadobne fotky pred sobasom...Na svadobnych fotkach ma byt predsa manzel a manzelka. Inak to nie su svadobne fotky. My sme mali obrad o pol tretej popoludni a fotit sme sa isli po nom (interier). Vzdy, ked sa pozeram na fotky, citim tu atmosferu, ten uzasny pocit, ze sme este len chvilku manzelia. A ceresnou na torte je, ked na "svadobnych fotkach" saskuju este len snubenci, ale uz maju na rukach obrucky.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. My bohuzial musime na fotenie sa trosku cestovat a nase zdrzanie sa touto milou povinnostou odhadujeme tak na dve hodiny :-( Co je podla mojho nazoru dlho a je naozaj hlupe, ked nechame hosti zabavat sa samych, ved prisli kvoli nam a viac-menej poznaju len nas a nie nasich rodicov.

    Verime, ze si seba uzijeme este pred obradom a moj nastavajuci mi pri foteni bude sepkat do uska, aka som krasna nevesta, tak si predlzime tie chvile cakania, kym budeme navzdy spolu. No a, aka som krasna manzelka, mi moze hovorit po cely zivot, nie?

    Dakujeme za postreh, ze na fotkach, na ktorych budeme zvecneni ako manzelia, bude citit tu atmosferu. Budeme porovnavat pohlady plne tuzby a ocakavania /pred obradom/ s pohladmi plnymi vdacnosti a blazenosti /po obrade/.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja som tiez nazoru ze fotene je lepsie pred obradom. nevesta cerstvo nalicena, ucesana, kytica nezvadnuta:)zenich nespoteny, ...
    My sme boli na dvoch svadbach, kde sa mlady fotili po obrade, bolo to take akoby usli z oslavy troska tam na tie dve hodiny chybali, je to ich oslava. a dokonca na jednej sme mali take "stastie" ,ze cestou do kostola sme cely svadobny sprievod zmokli do nitky:))a viete si predstavit ten trapas. na fotkach su mlady pekny, ale je tam uz vidno ze zenich aj s nagelovanymi vlasmi je ako kura zmoknuty, a nevesta troska nasisorena:) ale kto by nevedel, by si pomyslel ze asi to tak malo byt.
    my sa budeme fotit urcite pred obradom , asi ties o tej cca 10.30.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hm, no mne mejkap vydrzal az pokym som sa neodlicila a kytica s ruzami nemala problem takisto:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. nepoznam jedineho fotografa, ktory by bol aj dobrym kameramanom a naopak. Ani casovo sa to neda. Teda da sa, ale to aj tak vyzera.
    Nesetrite na nich. Svadba pominie, ostanu vam len zachytene chvile - zachytene dobre, alebo zle. A fotit kedy? Ak si vyberiete profesionala, aj tym je profesional, ze tieto problemy vam poriesi on. V opacnom pripade si najdite ineho. A ktorí su ti dobri? Tuknite do googla trebasr svadobny fotograf, alebo svadobna fotografia, alebo nieco v tom zmysle, pozrite si stranky jednotlivych fotografov alebo kameramanov - a oslovte ich. Nie jedneho - niekolkych. A uvidite, co vam ponuknu. A za kolko.Ceny kvalitneho profika sa zacinaju na 500._Eur

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ha, že vraj dobrý fotograf s menom v obore- a bude aj robiť "kameramana" ???? No to je iste fakt "profík" a taký aj bude celý výsledok DVD aj fotiek. Snažíte sa ušetriť na nesprávnom mieste.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Preco by sa to muselo vylucovat?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Podla mna sa to vylucovat nemusi! Dobry kameraman moze byt aj dobrym fotografom. Ved v podstate praca obidvoch profikov spociva v hladani a zachyteni atmosfery, detailov, pohybu, akcie a jediny rozdiel v ich praci je v tom, ze pouzivaju na to ine pristroje.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Myslim, ze v nasom pripade dokaze dobre foto aj video jeden clovek, usudzujuc podla jeho prac. V nasom meste je podla viacerych znamych "Nr. 1". Pocas obradu aj na hostine budeme mat aj kamarata - amaterskeho fotografa s talentom a dobrym fotakom, takze, kym bude profesional kamerovat, kamarat bude fotit.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Fotit aj tocit jeden slovek? Ste normalni? Ved to ma byt umenie a na to sa trosku treba aj sustredit. Ak chce dakto vysledok ako napr. na svadobne-foto.sk nech necaka, ze mu to dakto spravi aj s videom za jednu cenu...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. jeden človek to nijako nestíha, najlepšie mať jedného fotografa a jedného kameramana, ideálne aby sa navzájom poznali a neskákali si do záberu, no a viem o kvalitnom videu a fotkách v cene okolo 250- 350EUR

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Myslím si že profi kameraman môže byť aj slušný fotograf, ale opačne určite nie.
    Zvládnutie videa je 10x náročnejšie než zvládnuť dobré foto zo svadby.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Mali sme perfektneho kameramana, ktory fotil aj na kameru a z tychto (nie sice velmi grafickych kvalitnych) fotiek nam spravil super prezentaciu na zaver videa ako taku rekapitulaciu. Boli to take silne momenty, myslim, ze ako aj ako kameraman vedel vycitit moc jedneho okamihu. Boli sme nadovsetko spokojni.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. No a najhoršie je to, že na Slovensku prakticky až na pár výnimiek spočítateľných na prstoch 1 ruky neexistuje dobrý svadobný kameraman. Dôvod je prostý. Za tie peniaze čo chcú ľudia za to dať sa neoplatí s tým týždeň babrať. A vrážať do toho veľké peniaze.
    Fotograf sa má. Objektívy má prakticky navždy.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ona, hlavne, ze ste boli spokojni, ale sudiac podla tej jednej fotky, kde ste foteni vonku, islo o nie velmi dobreho fotografa, prepac mi moju uprimnost, ale to vam vobec nepovedal, ako sa mate postavit? Na tej fotke ste tak, ako ste sa sami postavili, manzel ma jedno oko mensie a druhe vacsie, ty mas od neho odtiahnute boky, odseknutu ruku... Dobry fotograf sa pozna aj podla toho,kolko si vypyta.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. No co sa tyka casu na fotenie my sme si to rozdelili. daco pofotime po odobierke a potom po obrade vlastne po prvom tanci. aby sme stihli aj slniecko ale aj zapadajuce slniecko a aby hostom nebolo tiez dlho.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Napad s delenim fotenia sa mi velmi pozdava, exterier posobi inac dopoludnia a podvecer. Pozor len na priame slnko okolo poludnia.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Pridajte Váš komentár

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Svadobné zákusky a sladkosti (Lacná svadba 4)

Aká by bola svadba bez sladkostí? Ona a hlavne On si to nedokážu predstaviť. Najčastejším dezertom na svadbách sú svadobné zákusky, obľube sa teší aj čerstvé ovocie a šaláty. Ľudia obľubujú aj candy bary. Ako zabezpečiť sladké pohostenie a pritom veľa neminúť? 1. Čokoládová fontána - zabudnite na ňu Fontány s tečúcou horúcou čokoládou lákajú k sebe množstvo

Svadobná tombola 2.

Do komentárov pod článkom "Svadobná tombola 1" nám pribudol od návštevníka či návštevníčky zoznam cien do tomboly, v ktorom sme našli veľmi dobré nápady. Tak sme sa rozhodli, že im vyhradíme samostatný príspevok. Síce cien v tombole je 70, odporúčame si vybrať tie, ktoré sa vám páčia najviac. Keď budete počítať, koľko času z programu chcete tombole venovať, rátajte s dvoma minútami na

Manželský sľub v kostole

Počas svadobného obradu Vás čaká svadobný sľub, je dobré sa naň pripraviť, aby ste vedeli, čo Vás čaká a neminie. A čo to vlastne budete sľubovať... Je možné si vybrať z dvoch variantov: 1. forma je taká, že ženích s nevestou odpovedajú na kňazom položené otázky dve odpovede, a síce: beriem a sľubujem . Táto forma mi príde veľmi neosobná, nakoľko z Vašich úst nevyjde ani samotný sľub, ani meno Vášho nastávajúceho, Vašej nastávajúcej. • Kňaz sa pýta najprv ženícha: Kňaz: M., beriete si (berieš si) M. za svoju manželku? Muž: Beriem. Kňaz: Sľubujete