Preskočiť na hlavný obsah

Aké dokumenty sú potrebné k cirkevnému sobášu?

Náš článok má slúžiť na objasnenie všetkých prípadov, ktoré sa môžu vyskytnúť pri vybavovaní cirkevného sobáša. Pretože ak vopred viete, čo potrebujete vybaviť, podľa nášho návodu sa Vám nestane, že Vám budú zbytočne chýbať nejaké papiere. A tak zabránite prípadnému zdržiavaniu času, ktorý môžete stráviť príjemnejšie ako dodatočným naháňaním sa za dokladmi.

Tri mesiace pred sobášom v katolíckom kostole, je potrebné:

1. Spísať na matričnom úrade (v mieste trvalého pobytu jedného z nastávajúch manželov - inak je to spoplatnené) štátnu sobášnu zápisnicu.

2. a) Ak ste boli krstení v inej farnosti, než je tá, v ktorej budete sobášení
a kde aj budete spisovať cirkevnú sobášnu zápisnicu, tak je potrebné si zadovážiť svoj krstný list z farnosti, kde ste boli krstení (nemôže byť starší ako 3 mesiace), po krstný list si môžete prísť osobne na faru, alebo si ho nechať poslať poštou.
2. b) Ak ste ale boli krstení vo farnosti, kde budete sobášení a kde aj spíšete
cirkevnú sobášnu zápisnicu, krstný list žiadať nemusíte.
2. c) Ak ani jeden zo sobášiacich sa nemá trvalé bydlisko na území farnosti, v ktorej budete sobášení, tak je potrebné si vyžiadať na farskom úrade vo farnosti jedného z Vás licenciu k sobášu.

3. Je potrebné zistiť si mená, adresy a rodné čísla svedkov, ktoré sa vypisujú do zápisnice.

4. a) So štátnou zápisnicou, krstnými listami (ak sú potrebné), licenciou (ak je potrebná), indexom s potvrdením o absolvovaných kurzoch (tzv. predmanželských náuk) a údajmi o svedkoch prísť čím skôr na farský úrad miesta, kde sobáš bude, aby sa mohla vyplniť cirkevná sobášna zápisnica a preskúmať, či nie je potrebné žiadať licenciu, alebo dišpenz z biskupského úradu.
4. b) Licencia alebo dišpenz biskupského úradu je potrebný, ak ste:
- jeden katolík a druhý nekatolík (napr. evanjelik, metodista – ale vždy kresťan),
- jeden katolík a druhý nepokrstený (čiže nekresťan, napr. mohamedán, buddhista,
ateista,…),
- jeden katolík a druhý nepraktizujúci katolík (nebol napr. ani na 1. sv. prijímaní,
alebo bol, ale už nežije nábožensky a pod.),
4. c) V prípade nutnosti licencie alebo dišpenzu biskupského úradu je potrebné so sebou priviesť aj dvoch iných ľudí, aby ste mohli spoločne pred nimi (ako svedkami) podpísať Prehlásenie o výchove detí, na základe ktorého Arcibiskupský úrad vydá licenciu, resp. dišpenz k sobášu.

Všetko to vyzerá hrozivo, ale ak sa zmobilizujete včas, veríme, že nebudete mať s vybavovaním žiaden problém.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Svadobné zákusky a sladkosti (Lacná svadba 4)

Aká by bola svadba bez sladkostí? Ona a hlavne On si to nedokážu predstaviť. Najčastejším dezertom na svadbách sú svadobné zákusky, obľube sa teší aj čerstvé ovocie a šaláty. Ľudia obľubujú aj candy bary. Ako zabezpečiť sladké pohostenie a pritom veľa neminúť? 1. Čokoládová fontána - zabudnite na ňu Fontány s tečúcou horúcou čokoládou lákajú k sebe množstvo

Svadobná tombola 2.

Do komentárov pod článkom "Svadobná tombola 1" nám pribudol od návštevníka či návštevníčky zoznam cien do tomboly, v ktorom sme našli veľmi dobré nápady. Tak sme sa rozhodli, že im vyhradíme samostatný príspevok. Síce cien v tombole je 70, odporúčame si vybrať tie, ktoré sa vám páčia najviac. Keď budete počítať, koľko času z programu chcete tombole venovať, rátajte s dvoma minútami na

Manželský sľub v kostole

Počas svadobného obradu Vás čaká svadobný sľub, je dobré sa naň pripraviť, aby ste vedeli, čo Vás čaká a neminie. A čo to vlastne budete sľubovať... Je možné si vybrať z dvoch variantov: 1. forma je taká, že ženích s nevestou odpovedajú na kňazom položené otázky dve odpovede, a síce: beriem a sľubujem . Táto forma mi príde veľmi neosobná, nakoľko z Vašich úst nevyjde ani samotný sľub, ani meno Vášho nastávajúceho, Vašej nastávajúcej. • Kňaz sa pýta najprv ženícha: Kňaz: M., beriete si (berieš si) M. za svoju manželku? Muž: Beriem. Kňaz: Sľubujete