Preskočiť na hlavný obsah

Svadobný pochod - slávnostný vstup do kostola


Na svadbe sú pekné detaily. Jedným z detailov, ktorý vplýva na atmosféru obradu, je spôsob nástupu nevesty, ženícha a ostatných do kostola.

Aj keď kombinácií, kto s kým bude vstupovať, je veľa (využívajúc rodičov, svedkov, malé družičky...), hlavné spôsoby sú dva:

1. Nástup sa začína nevestou, ženíchom, svedkami alebo rodičmi, ktorí spolu s kňazom vstupujú do prázdneho kostola. Za nimi
v sprievode kráčajú svadobní hostia a usádzajú sa. Ženích a nevesta kráčajú vedľa seba alebo za sebou sprevádzaní rodičmi.
2. V kostole už sedia miestni obyvatelia a vzdialenejší príbuzní. Do kostola vchádza ženích, potom sprievod z blízkymi príbuznými a priateľmi. Všetci čakajú na nevestu, ktorá vchádza ako posledná, najčastejšie s otcom.

Ako sme sa zariadili my?
Keďže slávnostnejší sa nám zdal druhý spôsob, do kostola som vchádzal najskôr ja s mamou. Potom prichádzali svedkovia, rodina a priatelia. Všetci potom stáli a čakali kým vojde nevesta s otcom. Počas nástupu hral svadobný pochod.

Poznámka
Dozvedeli sme sa, že nie všade je možné vybrať si nástup podľa vlastných predstáv. Dokonca niekde nie je možné v kostole využiť svadobný pochod na začiatku, ale iba na konci. Preto sme radi, že sme mali svadbu s veľmi ústretovými kňazmi. Napíšte nám do diskusie, aké sú Vaše skúsenosti.


Odporúčame
Pozrite si svadobný vstup do chrámu, ktorý sa dostal medzi TOP 5 najsledovanejších videí za rok 2009. Ak ste ho ešte nevideli, príjemnú zábavu.




Späť na hlavnú stránku

Komentáre

  1. My riešime nástup podobne ako vy. A keďže budeme mať tiež veľmi ústretového kňaza čo sa týka celej sv. omše, na zložení skladby na pochod pracuje môj snúbenec a úžasní ľudia z Považskej.
    mirka j.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Pridajte Váš komentár

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Svadobné zákusky a sladkosti (Lacná svadba 4)

Aká by bola svadba bez sladkostí? Ona a hlavne On si to nedokážu predstaviť. Najčastejším dezertom na svadbách sú svadobné zákusky, obľube sa teší aj čerstvé ovocie a šaláty. Ľudia obľubujú aj candy bary. Ako zabezpečiť sladké pohostenie a pritom veľa neminúť? 1. Čokoládová fontána - zabudnite na ňu Fontány s tečúcou horúcou čokoládou lákajú k sebe množstvo

Svadobná tombola 2.

Do komentárov pod článkom "Svadobná tombola 1" nám pribudol od návštevníka či návštevníčky zoznam cien do tomboly, v ktorom sme našli veľmi dobré nápady. Tak sme sa rozhodli, že im vyhradíme samostatný príspevok. Síce cien v tombole je 70, odporúčame si vybrať tie, ktoré sa vám páčia najviac. Keď budete počítať, koľko času z programu chcete tombole venovať, rátajte s dvoma minútami na

Manželský sľub v kostole

Počas svadobného obradu Vás čaká svadobný sľub, je dobré sa naň pripraviť, aby ste vedeli, čo Vás čaká a neminie. A čo to vlastne budete sľubovať... Je možné si vybrať z dvoch variantov: 1. forma je taká, že ženích s nevestou odpovedajú na kňazom položené otázky dve odpovede, a síce: beriem a sľubujem . Táto forma mi príde veľmi neosobná, nakoľko z Vašich úst nevyjde ani samotný sľub, ani meno Vášho nastávajúceho, Vašej nastávajúcej. • Kňaz sa pýta najprv ženícha: Kňaz: M., beriete si (berieš si) M. za svoju manželku? Muž: Beriem. Kňaz: Sľubujete