Preskočiť na hlavný obsah

Svadobný závoj. Ako vybrať správny svadobný závoj? (Svadobné šaty 5)

Svadobný závoj - nevyhnutná tradícia alebo zbytočný doplnok svadobných šiat? Keď dáte dieťaťu nakresliť nevestu, dá jej bohaté biele šaty a v žiadnom prípade nezabudne na závoj. Moja známa päťročná princeznička nakreslila neveste taký dlhokánsky závoj, že ani papier nestačil. Váhala som, či ju mám poučiť o nepraktickosti jej nápadu, ale urobím tak na tomto blogu. Keď vyrastie, tak si to tu prečíta...

Výber závoja je preto tak dôležitý, lebo dotvára svadobné šaty a celkový vzhľad nevesty.
Ako postupovať pri výbere svadobného závoja? Treba mať na pamäti, že medzi zložitým závojom a zložitými šatami a účesom vládne nepriama úmera.
Pri výške postavy nevesty a dĺžke závoja treba uplatniť zase priamu úmeru. To znamená, že čím zložitejší závoj, tým jednoduchšie šaty a účes, ale čím vyššia nevesta, tým dlhší závoj.

Venujme sa chvíľu dĺžke závoja:
  • Závoj zahaľujúci tvár - ide o závoj, ktorý plní funkciu hlavne na obrade, tesne pred prvým manželským bozkom sa odkryje. Tento závoj upozorní na detaily šiat, keďže neukazuje tvár nevesty, a to hlavne v miestach, kde končí, čiže prenáša pozornosť na dekolt.
  • Krátky závoj - sa používa najmä k šatám, ktorá dobre vyznievajú aj bez závoja a nepotrebujú, aby ich závoj prekrýval. Vynikne ako doplnenie súmernej oválnej tváre.
  • Závoj siahajúci po lakte - dotvára romantický vzhľad, krásne sa hodí k šatám bez vlečky. Ak nevesta zvolí do detailov vypracované šaty, nie je dobré prekrývať ich dlhým závojom, naopak závoj siahajúci po lakte je ku nim ako stvorený. Nevesty so štvorcovou tvárou by mali pri závojoch začínať pri tejto dĺžke a smerovať k väčším dĺžkam, pretože ich tvár dlhšie závoje zaoblia.
  • Závoj siahajúci po končeky prstov- táto dĺžka závoja je najpopulárnejšia a to z toho dôvodu, že sa hodí ku všetkým typom šiat a tiež je vhodný pre všetky výšky nevesty. Môžu si ho dokonca zvoliť aj nevesty, ktorých šaty majú vlečku. Vyvarovať sa mu musia iba nevesty so širokými bokmi.
  • Závoj siahajúci po lýtka - je závoj, ktorý sa nedotýka podlahy a je ideálny pre šaty, ktoré nemajú vlečku. Hodí sa ku okrúhlej tvári nevesty.
  • Kaplnkový závoj - sa už dotýka podlahy a dĺžkou prečnieva cez šaty.
  • Katedrálny závoj - tento závoj nevesta tahá niekoľko metrov po zemi, je to krásny pohľad, keď kráča po červenom koberci. Ak však plánujete svadbu v malých priestoroch alebo na pláži, takýto dlhý závoj sa neodporúča.
Výber farby závoja je jednoduchý. Závoj nesmie byť ani o jeden odtieň tmavší ako svadobné šaty, preto ho odporúčame vyberať spolu so svadobnými šatami. Tiež porozmýšľajte, milé nevesty, kde chcete umiestniť svoj závoj, či na vrchu hlavy alebo pod účesom, lebo tým sa mení aj dĺžka závoja.

Prvý závoj sa spomína už v 13. storočí p. n. l., závoj kedysi chránil ženu pred slnkom, vetrom a prachom. Ženích kedysi len zriedka mohol vidieť nevestu pred svadobným obradom. Teraz je jeho funkcia skôr ozdobná, ktorá umocňuje celkový dojem z nevesty. Ale stále platí: "To čo je zahalené, ešte viac láka..."

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Svadobné zákusky a sladkosti (Lacná svadba 4)

Aká by bola svadba bez sladkostí? Ona a hlavne On si to nedokážu predstaviť. Najčastejším dezertom na svadbách sú svadobné zákusky, obľube sa teší aj čerstvé ovocie a šaláty. Ľudia obľubujú aj candy bary. Ako zabezpečiť sladké pohostenie a pritom veľa neminúť? 1. Čokoládová fontána - zabudnite na ňu Fontány s tečúcou horúcou čokoládou lákajú k sebe množstvo

Svadobná tombola 2.

Do komentárov pod článkom "Svadobná tombola 1" nám pribudol od návštevníka či návštevníčky zoznam cien do tomboly, v ktorom sme našli veľmi dobré nápady. Tak sme sa rozhodli, že im vyhradíme samostatný príspevok. Síce cien v tombole je 70, odporúčame si vybrať tie, ktoré sa vám páčia najviac. Keď budete počítať, koľko času z programu chcete tombole venovať, rátajte s dvoma minútami na

Manželský sľub v kostole

Počas svadobného obradu Vás čaká svadobný sľub, je dobré sa naň pripraviť, aby ste vedeli, čo Vás čaká a neminie. A čo to vlastne budete sľubovať... Je možné si vybrať z dvoch variantov: 1. forma je taká, že ženích s nevestou odpovedajú na kňazom položené otázky dve odpovede, a síce: beriem a sľubujem . Táto forma mi príde veľmi neosobná, nakoľko z Vašich úst nevyjde ani samotný sľub, ani meno Vášho nastávajúceho, Vašej nastávajúcej. • Kňaz sa pýta najprv ženícha: Kňaz: M., beriete si (berieš si) M. za svoju manželku? Muž: Beriem. Kňaz: Sľubujete